Ergotherapie voor volwassenen

Ergotherapie stelt mensen in staat om (opnieuw) hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer naar tevredenheid lukt. Dit kan het gevolg zijn van lichamelijke of cognitieve problemen.

Het werkterrein van de ergotherapeut is breed. Binnen de praktijk is er veel ervaring met aandoeningen op het gebied van de luchtwegen (COPD), geriatrie, reumatologie en neurologie. U kunt terecht met vragen over de persoonlijke verzorging, de mobiliteit, de uitvoer en organisatie van het huishouden, het uitvoeren van (on)betaald werk, het uitvoeren van hobby’s en het deelnemen aan sociale contacten. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Mijn partner heeft de ziekte van Alzheimer. Hoe kunnen wij ons zo lang mogelijk samen redden?
  • Ik heb een beroerte gehad en ik heb moeite met mijn huishoudelijke taken. Hoe kan ik weer zelf een maaltijd koken?
  • Ik heb COPD en ik kom de deur niet meer uit. Welke mogelijkheden zijn er om toch weg te kunnen gaan?
  • Ik werk veel achter mijn computer en ik heb steeds meer klachten aan mijn armen, nek en schouders. Hoe richt ik mijn werkplek in?
  • Hoe maak ik het mezelf wat makkelijker met mijn reuma?
  • Ik heb rugklachten. Hoe kan ik mijn rug het beste gebruiken zodat ik de minste klachten ervaar?
  • Ik heb slijtage in mijn hand, hoe kan ik wringen en aardappels schillen?
  • De (huis)arts heeft aangegeven dat ik een spalk voor mijn hand nodig heb. Waar kan ik deze krijgen en wanneer moet ik deze dragen?

Samen met u wordt er naar een oplossing voor uw probleem gezocht. De ergotherapeuten kunnen u adviseren op het gebied van aanpassingen, hulpmiddelen en voorzieningen. Het gebruik en de toepassing kan met u getraind worden. De ergotherapeut regelt tevens de aanvraag van voorzieningen bij de gemeente (WMO) of de zorgverzekeraar voor u. Er wordt met leveranciers overlegd om de juiste voorziening voor u te selecteren.

Neem gerust contact op indien u deze of soortgelijke vragen heeft. We kunnen dan bespreken of ergotherapie u kan helpen.

Werkwijze

Ergotherapie vindt vooral in de thuissituatie plaats. Thuis, maar soms ook op het werk, doen zich immers de problemen voor en daar is de behandeling het meest effectief.

Naar aanleiding van uw vraag zal de ergotherapeut samen met u bespreken wat er mogelijk is. Hierbij wordt ook uw omgeving betrokken, zoals bijvoorbeeld mantelzorgers of familie. Zo nodig wordt er een observatie gedaan om in kaart te brengen wat uw beperkingen zijn, maar vooral ook uw wat mogelijkheden zijn. Vervolgens worden oplossingsmogelijkheden besproken en uitgeprobeerd.

Zo nodig overlegt de ergotherapeut, met uw toestemming, met uw huisarts, specialist en andere behandelaars. Dit kunnen bijvoorbeeld een fysiotherapeut, een logopedist of een woonbegeleider zijn. Aan het einde van de behandeling wordt voor een terugkoppeling aan de betrokken partijen gezorgd.